Spuitbeton


Spuitbeton (guntitage) is een vorm van beton die tegen oppervlakten gespoten wordt. Er zijn twee methoden. Bij de droge variant wordt het water pas in de spuitmond van de lans toegevoegd. De menging vindt pas plaats als het spuitbeton zich aan het oppervlak hecht.

Bij de natte methode wordt het cement op voorhand gemengd met water en dan door de slang geleid, waarbij alleen lucht onder hoge druk toegevoegd wordt. Spuitbeton is goed toe te passen op vooraf aangebrachte wapening.

Techniekfiche spuitbeton

Referenties


MECHELEN


Opdrachtgever: THV STAMechelen
Bouwheer: Infrabel TUC-rail
Techniek:

  • 270 m2 spuitbeton
  • 1.160 m PDS nagels

Uitvoering: 2014

Projectfiche

Uitvoeren van vernagelde spuitbeton voor het verplaatsen van de talud en stabiliseren van de ophoging van de bestaande spoorweg om ruimte vrij te maken voor de spoorbypass.


EINDHOVEN (Betonballon)


Opdrachtgever: BBcom
Uitvoering: 2008

Een uniek proefproject. Rond een opblaasbare ballon wordt een houten randbekisting geplaatst. Zowel de ballon als de bekisting worden van een spuitbetonlaag voorzien. Als alles droog is, kan de ballon worden afgelaten, de bekisting verwijderd en is de bouw klaar.


BISSEN (Luxemburg)


Opdrachtgever: JMJ Promotions
Uitvoering: 2007

Projectfiche

Een vernagelde talud van 20 m hoog en een oppervlakte van 1.350 m2 met 11 rijen nagels waarop spuitbeton werd aangebracht.


ANTWERPEN (Graffito)


Opdrachtgever: Vooruitzicht
Uitvoering: 2004

Projectfiche

Een oppervlakte van 425 m2 met spuitbeton van 13 cm dik en een oppervlakte van 696 m2 met spuitbeton van 15 cm dik werd waterdcht afgewerkt.