Grindkernen, de duurzame tegenhanger van cement
Funderingen vind je in allerlei soorten terug. Meestal gebruikt men cement of beton om de funderingen te maken. Bij grindkernen gebeurt dat niet. De naam zegt het zelf. Men maakt funderingselementen van grind. Heel af en toe komt er droog beton aan te pas: als de ondergrond onvoldoende draagkrachtig is opdat een stabiele grindkern zou kunnen gevormd worden, maar normaal bestaat een grindkern enkel uit grind. Doordat er niets aan wordt toegevoegd, betreft het een duurzame oplossing. Grind vind je terug in verschillende soorten. Hierbij kan het gaan om rolgrind of kalksteenslag, maar ook recuperatiemateriaal. Dit laatste bestaat uit beton, dat gebroken en gezeefd wordt waardoor het grind uit het vroegere beton overblijft, en er m.a.w. een hoogwaardig gekalibreerd toeslagmateriaal ontstaat.
Dit is dus de ideale techniek om een betere BREEAM score te behalen. Het BREEAM certificaat beoordeelt de milieu-impact van gebouwen aan de hand van de genomen duurzaamheidsmaatregelen.
Wat houdt het in?
Het principe van grindkernen is zeer eenvoudig. Men trilt een holle buis, welke onderaan voorzien is van trilapparatuur tot op een bepaalde diepte. Vervolgens wordt de trilnaald in stappen opgehaald en valt er tegelijkertijd grind uit de buis. Natuurlijk is het net iets uitgebreider dan dat: onder voortdurend trillen en mede dankzij het eigengewicht van de trilnaald en een neerwaarts gerichte kracht, geraakt de naald op de gewenste diepte. Hierdoor duwt de machine de natuurlijke bodem radiaal opzij. Zo ontstaat er een cilindrische ruimte. Eens de draagkrachtige laag bereikt is, haalt men de trilnaald 0,5 à 1 m op. Vervolgens injecteert men de grind onder luchtdruk in de gecreëerde holtes en duwt men het grind in de grond tot de opnamecapaciteit van de grond bereikt is. Door deze handeling te herhalen, ontstaat er een stabiele grindzuil in de bodem.
Toepassingen
Het aantal grindkernen per project varieert in functie van oppervlakte van de constructie, belasting, ondergrond, eisen, …. Er passeerden vele honderden werven waarbij het aantal grindkernen varieert tussen meerdere duizenden en enkele tientallen grindkernen. Zo zijn grindkernen perfect geschikt voor woningbouw, zeker wanneer deze beschikken over de volledige oppervlakte van een kelder. De grindkernen worden dan opgebouwd tot net boven het kelderniveau. Vervolgens kan de kelder worden uitgegraven tot de nodige diepte en kan er een vloerplaat worden opgelegd. Ook voor lichte industriebouw of zwaar belaste industrievloeren kan men grindkernen gebruiken. Door een continu raster van grindkernen te creëren, kan de grond over grote oppervlaktes worden verstevigd.